Pages

February 24, 2012

Stress II: Implikasi dan Cara Menguruskannya

Implikasi

Seseorang yang mengalami stress yang berterusan tanpa henti dan jika ia tidak menguruskannya dengan baik, maka akan mengundang pelbagai penyakit fizikal antaranya;

Cardiovascular disease 
Penyakit kardiovaskular juga dikenali sebagai penyakit jantung. Sistem kardiovaskular terdiri daripada jantung dan pembuluh darah. Darah dipam oleh jantung dan diedarkan ke seluruh badan melalui saluran darah.

Asthma
Asma ialah penyakit kronik yang disebabkan oleh radang pada saluran pernafasan yang tidak  berjangkit dan boleh sembuh tetapi bertambah teruk jika tidak dikawal.

Diabetes
Diabetes juga dikenali sebagai penyakit kencing manis di mana seseorang yang menghadapi keadaan hyperglycemia iaitu tahap kandungan glukosa dalam darah yang tinggi.

Digestive disorders
Penyakit pencernaan merupakan penyakit yang melibatkan saluran pencernaan dan antara organ pencernaan yang terlibat adalah seperti esophagus, perut, duodenum, jejunum, ileum, usus dan lain-lain.

Skin disorders
Merupakan penyakit kulit.

Headaches and migraines
Ulcers

Tambahan itu, ramai juga ahli psikiatri yang berpendapat bahawa majoriti mereka yang stress mengalami sakit belakang.

Mereka yang sedang menghidap penyakit-penyakit tertentu adakala berasa sangat tertekan atau stress kerana memikirkan tentang keadaan diri mereka yang tidak bermaya, sakit dan membayangkan kemungkinan-kemungkinan yang akan berlaku seperti pembedahan, hilang kasih sayang, dipinggirkan, rasa menyusahkan orang lain dan kematian.

Ada beberapa penyakit yang dihidapi oleh seseorang sekiranya ia berada dalam keadaan stress yang bersangatan atau tahap kebimbangan yang tinggi, maka akan menyebabkan proses pembiakan, pengembangan dan penularan sel-sel atau virus penyakit akan bertindak dengan lebih cepat. Akibatnya penyakit akan bertambah menjadi semakin parah. Hal in terjadi kerana cara fikir dan pengawalan minda yang tidak stabil dan berfikiran negatif, maka memberi kesan kepada tubuh badan. Antara penyakit-penyakit itu ialah; Cancer, Epilepsy, Edema, Heart Attack, High Cholesterol, Ovarian Cyst, Hypertension, Impotence, Multiple Sclerosis, Raynaud’s Phenomenon, Shingles (Herpes Zoster) dan Tuberculosis (TB).
Elakkan daripada stress jika menghidap penyakit-penyakit ini

Pengurusan Stress

Terdapat pelbagai cara untuk menguruskan stress agar tidak menjadi lebih memudaratkan. Apabila mengalami stress bolehlah dicuba beberapa cara dan kaedah seperti ini:

Elakkan dari memakan makanan yang diproses seperti makanan dalam tin, makanan segera dan lebih-lebih lagi yang mempunyai perisa, pewarna, pemanis tiruan serta bahan kimia seperti MSG dan sebagainya. Selain itu, menghindari dari makanan yang bergoreng, terlalu pedas, daging merah dan makanan ringan.

Perbanyakkan makan makanan yang segar seperti buah-buahan dan sayur-sayuran kerana mempunyai vitamin dan mineral serta kaya dengan sebatian yang dipanggil flavonoid. Sebatian flavonoid ini dikenalpasti mempunyai kesan anti-allergic, anti-cancer, anti-microbial, anti-inflammatory dan anti-virus.

Elakkan pengambilan caffeine kerana boleh menyumbang kepada perasaan gementar dan boleh mengganggu pola tidur.

Melakukan senaman-senaman ringan yang santai.

Belajar menjadi seorang yang tenang, berfikiran positif dan banyakkan guna otak kanan.

Cuba tidur awal setiap malam.

Mengenalpasti punca sesuatu masalah agar lebih mudah untuk menghadapinya.

Meluangkan masa untuk seketika waktu seperti pergi bercuti dan sebagainya.

Belajar untuk tidak terlalu serius dalam hidup dan senyum selalu. Adakalanya perlu untuk ketawa dan berjenaka.

Mendengar muzik yang santai seperti lagu-lagu nasyid, zikir, selawat, instrument, symphony dan sebagainya.

Membantu mempermudahkan urusan orang lain.

Terima ketidaksempurnaan diri sendiri dan orang lain.

Ubah masalah kepada sebuah peluang untuk berjaya.

Elakkan dari terpengaruh dengan desas-desus.

Sebagai seorang Muslim, terapi stress yang terbaik adalah terapi spiritual yang bukan sahaja mengurangkan tekanan dan ketegangan malah mendapat ganjaran pahala di sisi Allah SWT. Antara terapi spiritual yang boleh diamalkan ialah:

Mengamalkan membaca istighfar sekurang-kurangnya 100 kali setiap hari

“Aku minta ampun daripada Allah yang tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain daripadaNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya.”

Mengamalkan doa di bawah:

Membaca dan mendengar bacaan Al Quran setiap hari.
Boleh membaca Al Quran secara online:
Atau mendengar bacaan Al Quran:

Memperbanyakkan berzikir dan berselawat
Memperbanyakkan bersedeqah
Berpuasa
Mengerjakan solat-solat sunat terutama Solat Sunat Taubat

Semoga dengan paparan ringkas ini sedikit sebanyak memberi info agar kita semua terhindar dari stress yang bersangatan sehingga memudaratkan dan mengundang pelbagai penyakit yang tidak dijangka. Amalkan gaya hidup sihat agar menjadi sihat sepanjang hayat.

Al faqir ilallah;
HISHAM MOHAMAD


1 comments:

izza said...

very good information.. credit to u.. =)

Post a Comment